Dissabte passat, dia 12 de maig de 2012, va tenir lloc la inauguració de l’exposició Girona, temps de flors, per a la qual La ColActiva, plataforma de creativitat i emprenedoria, juntament amb la Fanjac-Girona, associació promotora de la Fundació d’Ajuda a Nens i Joves d’Altes Capacitats, va promoure una instal·lació. El muntatge, titulat “Des…emboliquem la troca…” és el resultat del “Taller de creativitat per dissenyar i construir una instal·lació a l’exposició Girona, temps de flors”, dut a terme entre gener i maig de 2012 amb nens i nenes d’altes capacitats d’entre 10 i 14 anys. La iniciativa ha estat liderada per Susanna Cros i ha comptat amb la col·laboració de diversos arquitectes i professionals de l’educació, que treballaven com a monitors: Pilar Rodríguez, Josep Callís, Anna Lòpez i Mariona Masgrau. Els alumnes participants han estat Maria Daniel, Judit Freixas, Gerard Martí, Alexia Philippe, Fàtima Larrondo, Maria del Mar Mateos i Isabel Buñuel.
El muntatge consisteix en una sèrie de plans de colors creats mitjançant fils de llana tensats. Els fils van lligats als troncs i a les branques dels arbres, per una banda, i per l’altra a unes barres en el terra, on es col·loquen les flors. En total, hi ha nou plans de nou colors diferents. S’han col·locat més de 300 testos de flors, incloent petúnies, gira-sols, geranis, clavells de moro, agatees, cubanes, hortènsies i menta. I s’han utilitzat 70 troques de llana, que sumen 8.000 metres de fil. L’empresa catalana de llanes KATIA ha patrocinat el muntatge amb la donació de les llanes utilitzades.
La Susanna Cros, de La ColActiva, ha portat la coordinació del taller, part de la docència, la planificació del muntatge i la realització del muntatge en si. Els alumnes han fet equip amb els monitors per treballar junts i prendre decisions com la tria de l’emplaçament, els materials utilitzats, el disseny de la instal·lació, etc. El treball per projectes és una bona opció perquè tots els alumnes treballin diverses àrees de forma integrada i perquè cadascú tingui la possibilitat de desenvolupar les seves aptituds i descobrir les seves vocacions. I és també una bona manera de ser membres actius i implicats en la pròpia comunitat ja des de la formació escolar.
L’exposició Girona, temps de flors és un dels esdeveniments socioculturals més multitudinaris de la ciutat, rep la visita de més de 50.000 persones i ha estat una de les destinacions de primavera seleccionades per la revista National Geographic. Per tant, la iniciativa és una bona ocasió per donar a conèixer el fenomen de les altes capacitats i la feina que fa la Fanjac per donar suport a aquests nens i joves i a les seves famílies.
Retroenllaç: Taller de creativitat per a l’exposició “Girona, temps de flors” « Susanna Cros