Programa Ets tu!

Ets tu! és l’expressió que posa el focus en la persona, que la fa protagonista.

Ets tu! és també el títol d’aquest programa d’educació emprenedora per a cicle superior de Primària, el qual té per objectiu fonamental que els alumnes s’empoderin dels seus processos d’aprenentatge i d’aquesta manera, en un futur tinguin les eines necessàries per convertir les seves inquietuds i idees en projectes articulats -analítics i argumentats- que es puguin presentar i portar a terme en equip. És un projecte processual, en què cada pas té una raó de ser i ha de comportar uns aprenentatges.

Per això el nucli del projecte el constituteixen la creativitat, la comunicació, les emocions i el treball en equip, habilitats que es treballen  amb un esperit de transformació social -de l’escola però també del barri i del municipi- concebent els alumnes escolars com a ciutadans de ple dret i responsables.

El programa consisteix en que l’alumnat detecti i analitzi les problemàtiques socials més pròximes -amb la complicitat de la societat civil i les institucions del municipi- i miri de donar-hi respostes eficients. Aquest procés es fa des de l’escola i per a la societat, buscant solucions imaginatives, reforçant la importància de la planificació i l’autoavaluació crítica, fet que els ha de portar a sentir-se partícips i actius en el seu procés d’aprenentatge.

El procés es va desenvolupant al llarg de 20 sessions coordinades o assessorades per professors de la ColActiva i portades a terme conjuntament amb el professorat de l’escola, si bé la llargada i l’envergadura del programa (i dels projectes que es portaran a terme) és adaptable a les necessitats de cada centre.

Què hi guanya l’alumne, amb aquest programa? Un reforç substancial de les competències bàsiques, l’adquisició de noves maneres de treballar i una percepció diferent del seu procés de formació; una actitud proactiva -que l’empenyi a fer aportacions en comptes d’esperar instruccions- i una millora de l’autoestima; la descoberta de vocacions; el sentit de pertinença a una societat, amb tots els drets i deures que això implica.

Què hi guanya l’escola? La introducció de noves metodologies didàctiques actives i participatives; idees per treballar l’actitud emprenedora de l’alumnat, i les competències creatives, comunicatives, col·laboratives, emocials; l’obertura de l’escola al seu context immediat: compartir projectes amb altres entitats o escoles del mateix municipi. Per això, la ColActiva ofereix als mestres participar activament en aquest projecte i formació en metodologies actives per tal de treure’n rediment també en altres àmbits.

Què hi guanya el municipi? Hi guanya en cohesió, participació i responsablitat cívica.

Per més informació: lacol@lacolactiva.cat

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s